facebook
Naročila, oddana pred 14:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR

Boleče afte na dlesni in kako se jih znebiti

Gingivalne afte so ena najbolj neprijetnih ustnih bolezni, ki se lahko pripetijo vsakomur od nas. Te majhne, boleče rane se lahko pojavijo kjer koli v ustni votlini, tudi na dlesnih, in nam povzročajo precejšnje nelagodje. V tem članku boste izvedeli vse, kar morate vedeti o vzrokih, simptomih, zdravljenju in preprečevanju nastanka aft.

Kaj so afte dlesni?

Gingivalne afte so majhne, boleče rane ali poškodbe, ki se pojavijo na sluznici dlesni. So okrogle ali ovalne oblike in bele ali rumene barve z rdečim vnetim robom. Gre za vnetno bolezen in za razliko od prehladnih ognojkov ne velja za nalezljivo. Pogosto se pojavijo kot posamezne lezije ali v skupkih in lahko povzročajo močno bolečino, zlasti pri hranjenju, pitju ali govorjenju. Običajno se zacelijo v enem do dveh tednih, vendar se pri nekaterih ljudeh lahko ponavljajo.

Prizadevanja za nastanek gingivalnih aft

Vzroki za afte dlesni niso vedno povsem jasni, vendar so strokovnjaki opredelili več možnih sprožilcev. Ti vključujejo hormonske spremembe, stres, poškodbe ustne sluznice, pomanjkanje vitaminov in mineralov (zlasti vitamina B12, železa in folne kisline) ali alergijske reakcije na določeno hrano, kot so oreščki, agrumi ali začinjena hrana.

Pri nekaterih ljudeh imajo lahko vlogo tudi genetski dejavniki, ki povečujejo nagnjenost k ponavljajočim se aftam. Drugi možni vzroki vključujejo oslabljen imunski sistem, bolezni prebavil (npr. Crohnova bolezen), hormonske spremembe, omenjena pa je bila tudi uporaba zobnih past z natrijevim lavrilsulfatom (SLS).

Simptomi aft - kako prepoznati afte

Afte na dlesni se kažejo kot majhne, boleče rane z belo ali rumeno sredino in rdečim vnetim robom. Lahko so okrogle ali ovalne, njihova velikost pa je običajno od nekaj milimetrov do enega centimetra. Glavni simptom je močna bolečina, ki se stopnjuje ob uživanju kisle, začinjene ali ostre hrane, pa tudi ob govorjenju ali umivanju zob.

Diagnoza aft običajno ne zahteva posebnih testov. Vendar pa lahko vaš zobozdravnik ali zdravnik na podlagi vizualne ocene razjed ugotovi, ali gre za afte.

Lečenje aft

Lečenje aft dlesni je osredotočeno predvsem na lajšanje bolečine in pospeševanje celjenja. Običajno priporočene metode vključujejo uporabo izbranih izplaknilnih sredstev za usta z antiseptičnimi ali analgetičnimi sestavinami, kot sta klorheksidin ali benzokain, ki zmanjšujejo vnetje in lajšajo bolečino.

Lokalna uporaba gelov ali mazil, ki vsebujejo kortikosteroide, lahko prav tako pomaga zmanjšati vnetje in skrajša čas celjenja. Za lajšanje hudih bolečin lahko uporabite tudi zdravila brez recepta, kot sta paracetamol ali ibuprofen.

Ne pozabite na domače zdravljenje in zelišča

Naravno in domače zdravljenje aft med drugim vključuje uporabo zelišč, ki imajo protivnetne, antibakterijske in zdravilne lastnosti. Nekatera najučinkovitejša zelišča za zdravljenje aft vključujejo:

  • Kamilica: Ima močne protivnetne in protibakterijske lastnosti. Izpiranja s čajom iz kamilic lahko pomagajo zmanjšati vnetje in pospešijo celjenje aft.
  • Žajbelj: Znan je po svojih protibakterijskih lastnostih in sposobnosti zmanjševanja vnetij. Izpiranje ust z žajbljevim čajem ali tinkturo lahko pomaga pri zdravljenju aft.
  • kurkuma: Vsebuje kurkumin, ki ima močne protivnetne lastnosti. Mešanico kurkume v prahu in vode ali kokosovega olja lahko nanesemo neposredno na afte.
  • Aloe vera: Gel aloe vere je znan po svojih zdravilnih in protivnetnih lastnostih. Nanos svežega gela na afte zagotavlja olajšanje in skrajša čas zdravljenja.

Poleg teh zelišč lahko uporabimo tudi številna druga naravna sredstva, kot so olja z antibakterijskimi lastnostmi , ki jih lahko nanesemo neposredno na afte ali uporabimo v obliki ustnih izpiralnih sredstev.

Tip za takojšnje olajšanje afte

Bolje lahko ublažite s sesanjem ledenih kock ali uživanjem hladne hrane.

Preprečevanje aft - kako se izogniti aftam

Preprečevanje aft vključuje vzdrževanje dobre ustne higiene, izogibanje hrani, ki lahko razdraži sluznico, in ohranjanje zdravega življenjskega sloga z ustreznim vnosom vitaminov in mineralov.

Kdaj poiskati zdravniško pomoč

Aft običajno izgine sam od sebe v 1-2 tednih. Če afte vztrajajo več kot dva tedna ali so posebej boleče in številne, je priporočljivo poiskati zdravniško pomoč. V nekaterih primerih so afte lahko znak drugih zdravstvenih težav.

Gingivalne afte so lahko zelo neprijetne, vendar lahko s pravilnim pristopom k preprečevanju in zdravljenju zmanjšamo njihov pojav in skrajšamo njihovo trajanje.

Sdílet:
Kategorija
Top